Suntem pe Facebook pentru oameni sau pentru business-uri?

fotografie de bark

Mă gândeam zilele trecute la toată isteria cu Facebook-ul, atât în România cât și în piețele mai dezvoltate. Procentual, numărul discuțiilor, informațiilor, conferințelor, prezentărilor, etc. despre Facebook și Social Media aproape domină restul tactilor de comunicare, marketing și publicitate online la un loc. Întrebam zilele trecute pe Twitter despre câte studii de caz care să conțină date despre vânzări, metrici relevanți, KPI-s există în România. Răspunsul e destul de mic, spre inexistent, raportat la volumul discuțiilor pe subiect.

Ca să nu fiu înțeles greșit, menționez că am încredere în Facebook ca mediu de promovare pentru business-uri. Doar că volumul de zgomot versus volumul de rezultate relevante e încă disproporționat. Care sunt motivele pentru care se întâmplă asta? Probabil dintre răspunsuri ar fi că nu există suficiente cunoștințe, deschidere din partea utilizatorilor, produsele sau serviciile promovate nu sunt potrivite pentru mediul Facebook, abordarea nu este cea mai potrivită, etc.

Însă azi vreau să vorbesc doar despre unul: regulile mediului. Facebook este o rețea socială. Facebook este despre oameni, despre interacțiuni între oameni, despre interacțiuni profund personale. O luăm un pic pe arătură când ne gândim strict la cum putem să vindem de mâine pe Facebook, cum atragem mai multe conversii, cum împingem business-urile și brandurile pe gâtul utilizatorilor. Pentru că în primul rând oamenii aia nu sunt acolo pentru business-uri și branduri. Sunt acolo pentru oameni și pentru alte tipuri de interacțiune. Iar când te duci direct cu abordarea strict pe business, e ca și cum ai intra pe terenul de baschet cu racheta de tenis în mână și ai începe să joci după regulile sportului alb. Nu cred că ai prea multe șanse să câștigi. Mai degrabă să fii aruncat afară de pe teren, huiduit și un pic bruscat.

Hai să vorbim mai multe despre oameni când vorbim despre Facebook, campanii și strategii. Despre ce vor ei, despre nivelele la care interacționează, despre tipuri de KPI alternative care duc totuși utilizatorii mai aproape de obiectivul final, oricare ar fi el. Mi-a plăcut foarte de mult de Steffen Thejll-Moller, de la Fleishman Hillard Bruxelles care a spus la Digital Marketing Forum că acordă între 3 luni și 1 an cercetării în rândul consumatorilor pentru a găsi insight-urile pe care construiesc o campanie de Social Media.

Tu cu câți oameni o să vorbești înainte să începi următoarea acțiune pe Facebook?

Facebook comments

8 Comments

Leave a Comment
 1. Citeam acum ceva timp intr-un ziar: peste 30% din utilizatorii facebook-ului intra doar pentru bussines. Restul pentru socializare.
  Dar din ce in ce, facebook-ul devine mai mult o retea de bussines.

  Daca te duci acolo pentru bussines, trebuie sa stii exact pe ce arie mergi. Cum iti alegi o campanie de promovare, cum iti alegi userii …si asa mai departe.

 2. Tare mi-e ca Feisbucu’ asta e doar un prilej de a pune mintea advertiserilor pe moate, inutil. E o moda acum, sa ne promovam pe Facebook. Ba a aparut si o noua meserie: social network expert, iar eu ma incapatinez sa cred ca nu stiu ce-i aia. Un fel de musafir profesionist, sau ce? :) ))

 3. @Vali D: nu știu unde se aplică datele alea, dar mi se pare mult prea mare procentajul legat de business. De acord cu planificările.

  @Diana: depinde, eu cred în Facebook ca instrument de marketing, dar folosit după un plan, obiective clare și adaptat contextului de business. Este întradevăr și multă emulație în jurul fenomenului, un lucru foarte firesc pentru orice trend nou.

 4. Ciprian, asa vorbesc ziarele. Acum, eu nu stiu cat de adevarat e. In ultima vreme, apara fel si fel de noi pagini. Pagini, unde la majoritatea conteaza doar numarul fanilor, nu si cati sunt interesati de continul acelei pagini.
  De foarte mult timp ma ocup cu ‘vanzarea’ de fani pe facebook. Am un sistem bine pus la punct, care ma ajuta sa ‘traiesc’.
  De fiecare data cand gasesc cate un client ii explic cum sta treaba. Il fac sa inteleaga ca acei fani dau ‘like’ pentru un interes, si nu de bunavoie.
  Raspunsul lor: “Doesn’t matter”…

 5. Facebook la tv, facebook pe telefoanele mobile, facebook in ziare, facebook asta e peste tot? Ne place facebook? Avem nevoie de el? Cui foloseste? Vedetelor cu siguranta da, acolo raspund ele fanilor :) ) – nostim
  Dupa parerea mea facebook e doar o unealta de promovare pentru cei mai multi.

 6. Care avem afaceri intram pentru afaceri , care nu pierd timpul cautand pe vecina pe vecinu, colega din clasa a treia :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>