Return on energy: cât de ocupat eşti de fapt?

Am observat de mult timp că oamenii de succes se vaită mai puţin de lipsa timpului decât mediocrii? Legea lui Pareto se aplică excelent în principiile de management al timpului. Primul pas în managementul timpului la mine au fost listele de taskuri, calendarul, prioritizarea, alertele, etc. Acum un an am început sa mă uit la planificarea săptămânală şi să mă întreb:

- care din taskuri le pot elimina?
- câte din taskuri le pot delega?
- ce taskuri sunt cu adevărat folositoare şi mă vor duce mai aproape de obiectivele mele?
- ce taskuri chiar îmi aduc rezultate?

În aparenţă pare destul de uşor, în practică lucrurile sunt un pic mai complicate. Am ţinut timp de 8 luni de zile un “jurnal” zilnic al activităţilor realizate, productivitate, etc. Mi-a luat 2 ore să îmi dau seama exact ce anume a funcţionat şi ce nu. Spre stupoarea mea am descoperit că 5-60% din timpul investit nu aducea nici un fel de rezultate. În timp ce orarul de lucru era infernal, în timp ce pasiunile se lăsau aşteptate, în timp ce oboseala se acumula.

Observ foarte des în jur blocaje în activităţi inutile, care “trebuie” făcute, care nu aduc nici o valoare şi atrag inutil atenţia de la lucrurile cu adevărat importante. Un exemplu relevant(de aici): 2 oameni se chinuie să taie un copac la fierăstrău 2 zile, un trecător îi întreabă: “de ce nu vă opriţi 5 minute pentru a ascuţi unealta şi apoi să terminaţi în 30 de minute? Nu vezi cât de de ocupaţi suntem aici, nu avem timp pentru asta”. Binenţeles, scenarii de genul optimizare în companiile româneşti se lovesc şi de o cultură specifică de care vorbeam aici.

Un mini ghid pentru a fi mai liber şi a ajunge mai repede unde îţi doreşti:

- stabileşte-ţi obiective relevante
- detaliază-le în componente şi acţiuni
- fă o scurtă analiză a ROE pe fiecare tip de acţiune
- elimină lucurrile inutile şi focusează-te pe ceea ce contează cu adevărat

Cât de ocupat eşti de fapt? Probabil mai puţin decât crezi acum. Cine te opreşte să fii mai liber, să ai mai mult timp pentru lucrurile care contează de fapt în cariera sau viaţa ta?

Răspunsul este de obicei mai simplu decât am crede.

Facebook comments

3 Comments

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>