Melancolie, false oportunităţi şi frica de acţiune

articol aparut în Business Standard – Antreprenor

Te-a lovit. Probabil mult mai puternic de cât te aşteptai acum 6 luni. Pe lângă influenţele externe negative, de multe ori ratarea obiectivelor are şi cauze interne, peste care se trece cu uşurinţă. Trăind, colaborând şi vorbind cu mulţi antreprenori am întâlnit câteva tipologii comportamentale de criză:

Antreprenorul melancolic
Lucrurile nu mai merg la fel de bine şi majoritatea o ştiu, o văd sau o simt în jur. Din păcate foarte mulţi antreprenori refuză să treacă peste aceasta primă etapă, blocaţi într-un cerc vicios al aşteptărilor nerealiste. Acceptarea este un prim pas dificil spre înţelegerea lucrurilor şi adaptarea  la noile condiţii. Un alt simptom al antreprenorului melancolic este refuzul de a înţelege realitatea şi motivele pentru care lucrurile iau o anumită turnură în domeniul în care activează. E uşor să priveşti la vârful aisbergului şi să tragi o concluzie seacă: da, clienţii sunt inconştienţi dacă consideră că pot trăi şi fără produsul sau serviciul meu. Doar atunci când înţelegi motivaţiile în esenţa lor vei reuşi să aduci o ofertă de valoare pentru clientul tău, să te conformezi cu  aşteptările lui şi să îl ajuţi cu adevărat.

Antreprenorul oportunist
S-a vorbit mult despre inovaţie in perioada de criza. Foarte mulţi refuză însă să menţionze şi ingredientul obligatoriu: resursele traduse în timp, bani, oameni. Adică exact lucrul de care duc lipsă foarte mulţi antreprenori români. Am suficienţi cunoscuţi care sunt în febra lansării de proiecte noi, care îi vor scoate miraculos din situaţia în care se află. Componenta unei afaceri care produce cea mai multă valoare se hrăneşte tocmai din competenţele de bază, rodate în timp şi impuse pe piaţă. O atitudine mult mai realistă este focusarea pe aceste competenţe, adaptate la piaţa curentă şi la nevoile ei actuale. Eforturile iniţiale în lansarea unui produs ori serviciu nou implică un efort de resurse însemnat şi defocusarea de pe lucrurile care merg, atitudine care poate fi fatală.

Antreprenorul blocat
Una dintre definiţiile nebuniei este să încerci să obţii rezultate diferite repetând aceaşi acţiune. O nouă piaţă şi un nou context economic implică noi reguli şi o nevoie accelerată de adaptare. Am întâlnit şi suficienţi antreprenori care activează după vechile paradigme, care sunt în declin şi care totuşi nu schimbă nimic în ceea ce fac.

Nimeni nu este perfect şi cu siguranţă mulţi dintre noi(inclusive subsemnatul) ne regăsim pe alocuri într-una din tipologiile de mai sus. Important este să găsim puterea de a acţiona, de a construi soluţii pe punctele noastre tari şi nu pe speranţe false.

Suntem gladiatorii care tocmai au fost scoşi cu adevărat în arenă. Porţile se închid şi spectacolul începe. Cine va rămâne în picioare la final?

Facebook comments

5 Comments

Leave a Comment
  1. “Suntem gladiatorii care tocmai au fost scoşi cu adevărat în arenă. Porţile se închid şi spectacolul începe. Cine va rămâne în picioare la final?”

    Frumos spus.

    Hai sa vedem cine o sa ramana in picioare :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>