speed

Lumea reală versus lumea în care “trebuie” să trăim

Lucrurile bune se dezvoltă în timp. Relaţiile se consolidează în zeci sau sute de întâlniri şi comportamente pline de sens. Talentele se şlefuiesc în foarte mulţi ani sau zeci de ani de practică. Afacerile ajung să aibă succes, să fie stabile şi profitabile după mulţi ani de încercări, căutări şi multă nesiguranţă.

Experimentele dese şi asumarea perioadei de învăţare sunt tehnicile care te duc la rezultate remarcabile în cel mai scurt timp.

Şi cu toate astea în jurul meu văd că se ridică o altă “lume”.

Văd enorm de mulţi oameni care au proiectat un univers în care totul merge din prima, în care nu greşeşti niciodată, în care obţii rezultate incredibile cu puţin efort şi multă “creativitate”. Şi mai văd că această mentalitate debilă corupe cu uşurinţă şi cu argumente idioate pe toţi care nu înţeleg suficient de bine cum merg lucrurile. Şi care sunt de acord să intre în contracte şi contexte imposibile de realizat. Ce nu văd însă, este această lume imaginară, proiectată mentală să prindă forme şi în realitate. Şi nu îi văd pe ambasadorii ei care rulează pe “wishful thinking” să trăiască lucrurile despre care povestesc.

Mai ciudat e faptul că această lume ireală, inexistentă şi imposibilă a devenit standardul după care EI ne spun să trăim. Stai un pic, care EI? Tocmai asta e, că nimeni nu mai ştie probabil de unde a pornit totul şi de ce e nevoie să trăim după nişte standarde false şi imposibile. Dar asta nu îi împiedică pe oameni să propage mai departe aceste idei oligofrene, pe care le aruncă în jur cu o siguranţă şi încredere pe care doar un iluminat sau un psihopat o pot manifesta.

Păi nu ai auzit de Flappy Bird? Nu ai văzut că nişte puşti din Vietnam au distrus toată industria de gaming din America? Şi nu ai văzut că videographerii indie care trag filme pe DSLR-uri fac chestii mult mai tari decât Hollywood, Lars Von Trier şi cinema-ul european la un loc? Aaaa… Nu! Am văzut în schimb că oamenii care fac lucruri de top, constant, au în continuare o bază solidă şi o structură în spate.

Partea bună e că nu e nevoie să trăim după aceste standarde. Nu “trebuie” să facem lucruri imposibile. Nu avem nimic de dovedit. Am lucrat în ultima perioadă cu nişte oameni extrem de buni, talentaţi şi de succes pe zonele în care activează. Am rămas surprins să descopăr că se ghidau după nişte principii old school, bătrâneşti, organice şi sănătoase. Tocmai ei, care obţineau rezultate enorme, “peste noapte”.

Treaba nu e chiar aşa… Iar presiunea asta artificială şi incredibilă pe mai mult, mai bine, la noapte, e doar atât: presiune artificială şi inutilă.

Cei care vor reveni la esenţă şi la regulile naturii în această epocă obsedată de viteză vor fi cei mai stabili, liniştiţi şi de succes. Dar e cam greu să mergi împotriva standardelor şi să spui că majoritatea se înşeală.

La urma urmei, dacă nu intri pe Facebook de 100 de ori pe zi, cum poţi să mai ţii pasul?

Mai jos găsiţi două filmuleţe geniale, create de nişte domni care spun cam aceleaşi lucruri. Pe exemple.

Facebook comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>