Lecţii din pescuit adaptate la marketing, 2

Vorbeam în primul articol din această serie de abordarea unei partide de pescuit la peşti paşnici. Astăzi vorbesc despre lecţiile unei partide de răpitori, de cursa nebună în care urmăreşti o ştiucă agresivă sau un şalău prevăzător(sau un contract la care doar visezi). Un pescuit la paşnic implică nadă, răbdare şi cultivarea unui loc. Însă când mergi după un răpitor mare contează momentul, intuiţia şi “momeala” perfectă pentru a-l determina să atace.

Balta şi locul

Pentru a avea şanse la o captură adevărată, de regulă trebuie să gândeşti diferit faţă de pescarii dinaintea ta, să mergi mai departe decât ei au fost dispuşi să o facă. Alt aspect foarte important este localizarea în baltă: dacă un “paşnic” îşi poate schimba locul mergând după o nadă iscusită, un răpitor cu personalitate este interesat doar de o zonă bine delimitată pe care nu o părăseşte. Cum identifici acel loc pe un luciu de zeci de kilometri de apă? Uneori poate fi noroc, alteori intuiţie, dar de cele mai multe ori muncă rutinată de prospectare.

Cercetarea

Te poate ajuta dacă vrei să afli ce fel de “peşti” sunt în zonă, dar nu îţi face speranţe că vei afla uşor unde sunt localizaţi sau ce tip de momeală le satisface o nevoie sau dorinţă de moment.

Alegerea zilei de pescuit

Sincronizarea cu dorinţele prietenilor de sub apă este totul într-o partidă de răpitor. Am fost în situaţii în care am avut zeci de atacuri şi capturi numeroase într-o zi şi absolut 0 în ziua următoare. Un bătrân răpitor are o personalitate puternică, va ataca doar în anumite circumstanţe greu de ghicit sau intuit. Anticiparea unei zile de succes este extrem de greu de realizat şi se bazează pe detalii de fineţe: direcţia vântului, temperatura apei, starea atmostferică sau alte fiţe de moment. De cele mai multe ori însă, trebuie să fii prezent la datorie de suficient de multe ori pentru a prinde ziua cea mare.

Pregătirea

Pregătirea unei partide de răpitor nu este complexă, dar cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai în trusă este răbdarea. Un răpitor este pretenţios, mofturos, cu toane, pregătit să acţioneze numai în momente speciale, ştiute doar de el.

Nada

Nu vei reuşi să aduni la un loc un banc de răpitori oferindu-le o umilă nadă. Au o personalitate prea puternică şi hotărâtă pentru a ceda la un truc ieftin. Trebuie să te adaptezi, să parcurgi distanţe lungi pentru a găsi locul în care se simt şi activează confortabil.

Momeala

Un lucru este vital la preparea unei partide de răpitor: diversitatea de momeli. Mai mofturos decât ţi-ai putea închipui, un peşte ar putea să îţi refuze zeci de modele atractive pentru a ceda fără efort la o variantă aparent banală. Trebuie să te asiguri că ai adus cu tine o ofertă incredibilă, din care eşti dispus să încerci până la aflarea combinaţiei magice.

Întepat şi drill

Principala regulă la o captură de răpitor: înţeapă cât poţi şi stăpâneşte captura la primul atac asupra momelii. În 99% din cazuri nu te vei întâlni cu o a doua şansă. Drilul unui răpitor este caracterizat de şiretenie şi nu de forţă. Dacă vei reuşi să anticipezi şi să contracarezi mişcările viclene, vei avea mingiocul plin mult mai repede decât te aşteptai.

Ce faci după primul peşte

Niciodată nu poţi şti, dar o lege care nu trebuie încălcată este discreţia. Este posibil să mai ai 5 capturi sau să rămâi cu un singur exemplar la finalul unei partide. Nu te relaxa şi nu îţi pierde răbdarea după primul drill, pot urma altele şi mai interesante, dacă ai suficientă energie pentru a le urmări.

Fir întins şi pasiune!

P.S. reciclat: în pescuit, la fel ca şi în marketing, detaliile de fineţe fac diferenţa între cel care prinde 20 kg sau 200 de grame într-o zi.

Subsemnatul îngheţat şi fericit cu o ştiucă în Deltă, octombrie 2008.

Facebook comments

9 Comments

Leave a Comment
  1. ehehe bun articol pentru cei care vor sa invete ceva despre cum se pescuieste :) frumos exemplar de stiuca.. fir intins tuturor si spor la aplicarea celor citite aici

  2. Pestele din poza imi aduce aminte de o minunata zi pretrecuta acum 1 an, cand am avut parte de ceva asemanator. Pentru incepatori nu e rau deloc articolul, dar meserie se invata numai pe balta, in direct cu pestele !

  3. Tot ce ştiu despre pescuit se rezumă la o propoziţie: “Ştiu că crap de nu prind un somn!” şi câteva bancuri …
    Imaginea este reală sau … vă pricepeţi foarte bine la photoshop?

  4. Foarte util articolul, mai ales pentru incepatori, insa l-ai fi putut imbunatati, detaliand capitolul “momeala” (sa enumeri tipurile de momeala, de unde le poti cumpara si pentru ce pesti se folosesc).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>