Lecţii din pescuit adaptate la marketing, 1

Am petrecut de curând un weekend relaxant în delta, în ciuda condiţiilor extreme şi am avut şansa să meditez la asemănările dintre pescuit şi marketing. Înainte de a începe, aş vrea să recomand o partidă pe lac sau râu, oricui a devenit prea stresat de vârtejul acţiunii, este un sport care cultivă răbdarea şi munca pentru rezultate.

O clasificare rapidă a speciilor de peşti îi împarte în 2 categorii: paşnici şi răpitori. Astăzi voi vorbi despre abordarea unei “partide” de paşnic, urmând să dezvolt al doilea articol, mai spectaculos pe viitor.

Balta

Prima regulă înainte de a pleca la pescuit este să fii sigur că ai o baltă cu potenţial, care îţi poate satisface dorinţele şi îţi poate alimenta visele. O eroare comună este alegerea unei bălţi bălăcite la îndemână care a fost golită de pescarii care au venit înaintea ta aici. Deşi drumul prin stuf şi o cărare nebătătorită pot fi dificile, o baltă secretă descoperită îţi poate aduce satisfacţii şi oportunităţi mult mai mari.

Cercetarea

Dacă vrei să ai un minim de succes la o partidă de pescuit trebuie să începi cu cercetarea. Unde vei merge, ce tip de “peşti” sunt în zonă, de ce sunt atraşi, ce particularităţi prezintă “balta”. Dacă reuşeşti să ai acces la expertiza cuiva cu experienţă vei scuti timp, resurse, bani. La final ajungem la “dorinţele peştilor” şi modul cum le putem “amplifica” şi “satisface” mai uşor. 

Alegerea zilei de pescuit

Perioada din timp, ziua din lună, factorii externi vor influenţa puternic succesul. Trebuie să fii sigur că momentul pe care l-ai ales pentru partidă este unul potrivit în context cu factorii externi.

Pregătirea

Un proces care nu poate fi ocolit, se concentrează asupra pregătirii “nadei”, a momelii, a uneltelor (băţ, fir, cârlig) şi binenţeles asupra cultivării unei atitudini optimiste, necesară pentru o răbdare de fier.

Nada

Nada este o mixtură de ingrediente, folosite pentru a atrage şi a menţine interesul peştilor din zonă. De obicei se folosesc ingrediente de bază, asezonate cu arome care aduc flavoarea ce va face diferenţa. Nada ar putea caracteriza cea mai mare parte din “touchpoints” împreună cu sculele, momeala şi atitudinea pescarului.

Locul pe baltă

Uneori locul pe care îl alegi contează la fel de mult ca şi balta. Trebuie să cercetezi unde se adună peştii pe care îi urmăreşti, de puţine ori două specii stau în aceleaşi condiţii. Un loc ales neinspirat poate ruina întregul proces.

Momeala

După ce ai dat nada, şi ai aşteptat suficient pentru a da timp “peştilor” să se adune în zonă este timpul să treci la acţiune. “Momeala” reprezintă premiul suprem pentru peşte, trebuie să fie cât mai aproape cea ce doreşte, în culoarea, proporţia şi greutatea optimă. De cele mai multe ori neglijat este însă întregul amsamblu care transmite momeala până la peşte: pescarul şi atitudinea acestuia, băţul, fineţea firului şi ascuţimea cârligului.

Întepat şi drill

Greşeşti de multe ori, încercând să agaţi peştele ori prea devreme, când nu a muşcat suficient ori prea târziu când şi-a pierdut interesul. Înţepatul este esenţial pentru a avea un contact bun, însă asta nu îţi garantează ca îl vei aduce la mal deoarece poate să se dezgaţe, sau poate să rupă firul dacă nu ai fost suficient de prevăzător şi l-ai estimat ca fiind prea mic.

Ce faci după primul peşte

Prima regulă este focusarea, liniştea şi respectul. De multe ori, entuziasmat de o reuşită produci atât de multă gălăgie încât reuşeşti să alungi bancul din zonă.

CRM şi tratamentul ulterior

Din pacate nu am un echivalent adecvat aici, de multe ori peştele ajunge sfârâind în tigaie. Dacă eşti mai inteligent şi îl eliberezi poţi avea surpriza de a te lupta din nou cu el, când a devenit mai “greu”.

Succes la pescuit, dar nu uitaţi etapele şi atenţia la detaliu!

Sper să înţelegeţi ironia din textul de mai sus şi să nu luaţi totul ca atare.

P.S.: în pescuit, la fel ca şi în marketing, detaliile de fineţe fac diferenţa între cel care prinde 20 kg sau 200 de grame într-o zi.

Ciortan la Corbu, 2006.

Facebook comments

8 Comments

Leave a Comment
 1. din cate imi aduc aminte ciortanii nu au fost prinsi la “corbu” ci la “sanger”!!!
  Pe de alta parte pescuitul are foarte multe similitudini cu actiunile noastre de fiecare zi! uneori sunt uimit cat de multe! aproape despre orice se poate spune ca e ca in pescuit.
  si….. da….. micile detalii fac marile diferente si in pescuit!

  numai bine!

 2. Postul acesta imi readuce aminte de tinerete.Tulai,cand mergeam la pescuit si sarareau caraseii la rama ..ce vremuri..oricum am plecat sami cumpar niste peste :D

 3. salut, ne poti recomanda cateva balti private relativ bune din jud Iasi?

  Eu merg destul de des la Podisu si Halceni, dar as vrea sa mai schimb balta si sunt in dubii, asa ca orice informatie ar fi binevenita :) Thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>