Inundațiile au lovit jumătate de țară. Primul ei gând: vai, mi-au murit crizantemele de la casa de vacanță!

Eyeglasses on White (include clipping path)

Am vizitat astăzi câteva magazine de mobilă. Printre ele a fost și IKEA. Când trec de obicei pe lângă parcarea IKEA și văd aglomerația, mașinile, cărucioarele, mamele care își grăbesc copii mă gândesc la consum. La consum și consumerism. Azi am corelat gândul despre consum cu ultimele articole din presa economică și de la analiști. Printre cele mai bizare declarații pe care le-am citit era una în genul: “…nu se poate face nimic fără relansarea consumului, iar pentru relansarea consumului e nevoie de curaj!”.
Mi-a adus aminte de unele declarații din industria de publicitate de acum 2 ani: criza a dus publicitatea de la nivelul de acum 10 ani!

Un fel de a spune: ce nasol cu inundațiile care au ras jumătate din țară, mi-au omorât crizantemele! Bucureștiul și câteva din marile orașe fac parte dintr-o altă dimensiune. Se câștigă mai bine, sunt mulți tineri bine îmbrăcați, cu iphone/android/tabletă, se fac excursii în străinătate de câteva ori pe an, se merge în cluburi scumpe, începe să răsară firav inițiative în rândul serviciilor. Pe lângă dimensiunea asta e realitatea de care te lovești când circuli cu mașina câteva sute de kilometri prin România. Când intri în câteva sate, sau orașe mai mici și când stai de vorbă cu oamenii. Care îți vor spune niște lucruri pe care nu vrei să le auzi și care îți schimbă optica construită în sălile de conferință.

România este o țară săracă. Nu e nimic rușinos sau dizgrațios aici și nu e o informație pe care trebuie să o ascundem. Important e ce facem de la acest punct încolo. De ce nu se relansează consumul? Pentru că sunt salarii mici, nu există economii și însăși creditarea nu poate să asigure un volum suficient? Pentru că nu producem suficientă valoare adăugată în momentul de față pentru a genera un nivel al câștigurilor mai mare? Pentru că problemele multor dintre români sunt ce vor pune pe masă, cum își vor cumpăra haine și cum își pot renova una din cele 3 camere în următorii 2 ani? Pentru că în demersul capitalismului, România nu a trecut încă de primul pas, acumularea de capital? Pentru că economia românească e ținută de companiile străine? Pentru că în momentul de față nu suntem mai mult de o colonie economică?

Să te întrebi de ce nu se bagă mai mulți bani în media sau de ce nu se relansează consumul sunt întrebările unei aristocrații care a pierdut contactul cu realitate. Sunt întrebările legate de recoltă ale boiernașului afemeiat care aruncase jumătate de sat într-o noapte la zaruri într-un salon decadent din Paris. Și care nu ar fi putut să găsească o soluție coerentă, construită din realitatea și provocările bordeienilor.

România nu are perspective economice pentru următorii 15 ani. După scenariul care jucăm acum, nu avem perspective. Bani aruncați de instituțiile financiare în piață pentru a-i multiplica, investițiile speculative, agricultura la hei rup, eforturi fără sisteme și tehnologie, nu au unde să ne ducă. Eventual ne vom permite ceva mai multe pentru că prețurile scad impusionate de fenomenul China & Co. Și ne vom minți că o ducem mai bine. Și câțiva manageri și oameni de business vor da interviuri pline de duh despre cum să dezvolți o afacere în România prin talentul de lider.

Adam Smith a scris acum vreo 400 de ani Avuția Națiunilor, cartea care e considerată temelia economiei. Smith spunea că există 2 metode pentru a crește avuția unei țări: a. să consume cât mai mult din ceea ce produce și să realizeze intense schimburi economice interne și b. să exporte mai mult decât importă. România nu face nici unul din lucrurile astea în momentul de față. Și nici nu are vreun plan să se apuce serios de ele.

Ar fi frumos să ne arucăm cu niște apă pe față, să tragem aer în piept și să acceptăm ce suntem și unde e România acum. După care să ne apucăm să construim ceva, cărămidă cu cărămidă. Să construim o țară, să construim o economie. Iar răspunsurile la întrebarea de ce nu crește consumul, sau de ce scad investițiile în publicitate vor veni de la sine.

Hai să nu mai plângem după crizanteme!

Facebook comments

15 Comments

Leave a Comment
 1. Nu sunt de acord cu tine, Romania nu este o tara saraca ci o tara “impiedicata”. Exista resurse de orice tip si intelectuale cat si naturale, insa nimeni nu vrea/poate sa le exploateze cu randament. Romanii se carpesc, fura, insala. Este numai vina noastra pentru cum/unde traim. Bariere nu exista.

 2. Fain articolul, iti impartasesc atitudinea! Oricum, cert e ca facem si progrese si sunt oameni tineri pusi pe treaba. Trebuie doar sa ajungem sa ne cunoastem, sa atingem “masa critica” si sa invatam sa lucram impreuna.

  Spor si voie buna!

 3. @Cornel: din punct de vedere al resurselor există potenţial foarte mare, dar tot suntem de câteva sute de ani prinşi în sindromul ţară bogată, oameni sărăaci.

  @Iulian: da, începe să se vadă, iar iniţiativele se coalizează încet, încet. Mai ales în rândul 20 + , care au fost într-un ONG, au sprijinit o cauză au învăţat să lucreze uniţi într-o echipă sau o comunitate.

 4. Foarte bun articolul chiar ma bucur ca ai deschis vorba despre acest subiect si chiar sunt de acord cu tine din pacate pentru noi Romania este o tara saraca….inainte nu era asa dar din pacate am ajuns sa vrem sa plecam in alta tara si sa numai stam aici :)

 5. Frumos articolul ;) . Cea mai mare problema in Romania este ca tineretul pleaca..cei ce ar putea sa schimbe ceva cand ajung la varsta la care poate sa decida unde prefera sa lucreze “Afara” sau “In tara” pleaca.

  Eu unu prefer sa plec in alta tara dupa ce termin facultate, de ce as ramane in Romania cand toti nu fac altceva decat sa fure?

  Felicitari inca o data pentru articol.

 6. In numele http://www.floria.ro protestez energic impotriva acestei desconsideratiuni fatise a crizantemelor. Crizantemele sunt frumoase si aduc bucurie in casele noastre. Mai ales daca sunt trimise printr-o florarie online! :)

  In rest sunt partial de acord cu Ciprian. Suntem o tara saraca, o economie cu mici semnale pozitive, majoritatea plecand de la investitii straine in productie si agricultura. Trebuie sa recunoastem ca am avut cel putin 10 ani de jaf salbatic, de imbogatire peste noapte prin furt, de distrugere a economiei, de indiferenta fata de tara. Acum putem incepe sa recladim.

  Pentru a reusi avem nevoie insa de implicare, de entuziasm, de antreprenori. De romani curajosi care, indiferent de varsta, isi asuma riscuri, castiga si pierd succesiv, fac lucrurile sa se miste. Si pe care mediul economic si politic sa-i sustina, nu sa-i darame …

 7. @Mirela: când a fost România o țară bogată?

  @Dan C: printre oamenii care au activat de tineri în ONG-uri am găsit cele mai deschise atitudini și dorința de a face lucruri. Acum depinde…

  @uMarian: generalizările sunt periculoase. Eu unul nu fur, de exemplu. Tu furi?

 8. Cheia succesului este gandirea pozitiva! Deja sunt mici semnale ale primelor raze de soare si la noi in tara… Decat sa ne plangem de mila, mai bine luam atitudine si intreprindem ceva, oricat de mic si ingradit…

 9. Parerea mea e ca totusi Romania are (ok, poate a avut…) resurse, insa conducerea tarii nu a stiut sa le gestioneze, iar noi ca popor nu am avut curajul sa ne opunem, sa spunem “gata, nu mai vrem sa ne furati!”. Am vazut multe documentare, multe articole, si in alte tari, cand guvernul “calca stramb” este destul de repede taxat de populatie. Noi ne resemnam, cu gandul “cat pot sa mai ia?”… ei bine, se pare ca tot gasesc bani de luat.

 10. Imi place cum suna ultima fraza bolduita din articol; problema este insa ca nu prea are cine, in momentul de fata, sa construiasca o tara, sau o economie; de ce? foarte simplu: cei care erau competenti au plecat din tara; in rest, oricat am incerca noi sa schimbam, nu vom schimba, pur si simplu din cauza mentalitatii bolnavicioase, a lasitatii si a lipsei de educatie pe care cei mai multi romani o au.

 11. @Maria: ieri am iesit la o plimbare de jumatate de zi prin Bucuresti. Este o schimbare majora fata de acum 1 an, fata de acum 2 ani si fata de acum 3 ani.

  Incep sa apara insule de initiativa care se conecteaza pe aceeasi directie pozitiva. O sa vedem lucruri frumoase in urmatorii ani!

  Depinde la ce anume vrei sa privesti.

 12. In orice copac verde exista si frunza uscata…
  Asa este si la noi in tara….pe langa intelectuali,oameni onesti exista si oameni nedrepti si diferite specimene negative ale societatii.

 13. Sunt sceptica. Am avut ocazia sa vad de foarte multe ori oameni cu initiativa, oameni cu bune intentii care scriau sau vorbeau despre necazurile Romaniei si despre cum trebuie sa ne coalizam, noi cei buni, ca sa scoatem tara la liman. In acelasi timp, mi-am dat seama si ca toti cei care sustineau acest lucru isi doreau si partea lor. Niciodata n-o sa reusesti sa coalizezi o armata de oameni in jurul unui tel nobil, deoarece n-o sa ii poti satisface pe toti. Tu ce ai prefera, sa faci treaba si sa fii recunoscut pentru actiunile tale nobile sau sa le faci din umbra, fara sa capeti recunoastere?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>