2876478414_9cc63e9933_b

Generaţia Lipscani sau cum arată un influenţator: tânăr, cu studii superioare şi venituri peste medie

Îmi plac discuțiile despre influențatori. Dacă nu știți, influențatorii sunt acei membri ai unei comunități care au o putere mare de influențare asupra restului comunității. Sunt multe teorii aici, una dintre cele mai cunoscute îi aparține lui Malcom Gladwell (Tipping Point) dar mai puteți găsi detalii și la Seth Godin (Unleashing the Idea Virus) sau în fimul de la sfârșitul articolului.

Câteva dintre caracteristicile de bază ale unui influențator: are notorietate (poate fi privit ca expert), credibilitate, putere de convingere, are opinii proprii și e a apreciat. Asocierea unui brand (sau produs, serviciu) cu unul sau mai mulți influențatori poate fi o decizie foarte bună, dacă ținem cont de psihologia vânzării. Pe scurt, când vrem să facem o vânzare realizăm un lucru mult mai complex: producem o schimbare de comportament. Dacă schimbarea propusă este validată social de persoane în care avem încredere, este mult mai ușor să o acceptăm. Pare o alegere mai sigură, iar una dintre cele mai mari frici inconștiente ale oamenilor este să aleagă greșit și să piardă. Câteva dintre motivele din spatele fenomenului le găsiți aici.

Până aici lucrurile sunt simple. Sunt însă 2 întrebări care stârnesc controverse: a). Cum arată un influențator? și b). Trebuie să fiu “expert” ca să influențez? (răspunsul la a 2-a într-un post viitor)

Îmi plac discuțiile despre influențatori. Îmi place să aud: da, sunt 5000 de oameni pe Twitter, dar toți sunt influențatori puternici! În rețelele sociale sunt influențatorii! Profilul lor: tineri, cel puțin o facultate terminată, cu venituri peste medie, activi, etc.! Dacă tragem linie rapid, cam toți influențatorii ăștia sunt reprezentanți ai generației Lipscani (e un termen inventat de mine, care cuprinde fenomenul socio-economic care se întâmplă azi pe străzile din centrul capitalei).

Cum ar fi însă dacă am avea câteva profile de genul:

 • pensionară, venituri 5 milioane, fan telenovele, doar liceul terminat, o gură mare (influențator pentru brandurile de orez și ulei)
 • meșter, 60 de ani, 8 clase terminate, 2 milioane venituri declarate, fan semințe – bere – fotbal, alpha dog (influențator pentru materiale de construcții)
 • fost licean exmatriculat, 18 ani, 1 – 10 milioane venituri, probleme cu furia (influențator pentru țigări)

Am observat o reticență grozavă față de datele pragmatice, din piață, dacă ele nu corespund cu realitatea. Vai dragă, dar consumatorii noștri sunt toți din generația Lipscani. Au iphoane și merg cel puțin o dată pe an la Paris sau la Londra. Cum să vindem noi … către … ? E un fenomen ușor de înțeles, dar care e nesănătos. Cum mai spuneam, România e o țară sărăcă cu unele caracteristici pe care am vrea să nu le credem. Să nu le vedem. Să nu le auzim. Dar ele există, sunt aici și fac parte din viața de zi cu zi.

Nu e nimic rușinos să spui că ai în publicul țintă pensionari sau oameni care nu au terminat liceul. Nu e nimic rușinos în a realiza un schimb comercial, către oameni care au o nevoie concretă și sunt dispuși să plătească pentru ea cu bani reali. E însă periculos să te ascunzi cu capul în nisip. Să discuți pe canapeaua de la IKEA la o bere cu nume ciudat despre ce își dorește un muncitor care trăiește la etajul 7 într-un bloc din Berceni. Și să îi livrezi ceva cool, plecând de la niște presupuneri. Bucureștiul nu e Lipscani sau Dorobanți, iar România nu e București!

Cred în influențatori, cred în influența. Însă cei care o pot exercita nu sunt neaparat absolvenți de MBA care conduc Mercedesuri. La fel cum nici Bucureștiul nu e neaparat Parisul. Și e ok să fie așa!

fotografie de Mihai Bojin

INFLUENCERS FULL VERSION from R+I creative on Vimeo.

Facebook comments

9 Comments

Leave a Comment
 1. Felicitari pentru un articol real!
  Istoric vorbind, ca natiune, am fost (si suntem) foarte buni la a importa forme fara fond. Se pare ca este foarte dificil sa aplici la cultura romaneasca diferite idei.
  Avand in vedere exemplele date de tine, ma intreb ce influentator ar fi fost “perversul de pe Targu-Ocna” :) avand in vedere ca unii profesori de la facultate cunosteau replici si despre cine e vorba. A se vedea diferenta de cultura.

 2. O targetare ca cea pe care tu o “blamezi” poate fi argumentata de aspiratiile clasei de mijloc. Oricum discutia e mai lunga si e de bere :)

  Frumoasa ideea cu generatia Lipscani.

 3. @Tudor: nu o blamez, să mergi în zona aspirațională e o strategie foarte bună.
  Însă, un scenariu standard, cu aceeași actori distribuiți la nesfârșit nu e soluția standard în orice promovezi, de la detergent la mașini de lux…

 4. Felicitari pentru articol ! Intradevar Romania nu duce lipsa de inteligenta, putem merge mai departe fara sa ne stresam de conducere!

 5. Eu cred ca ar fi bine sa luam , daca tot nu suntem originali si incercam sa i copiem pe straini numai ce e bun de acolo nu doar de exemplu in loc sa luam de la americani sarbatori de genul “Father’s Day” sau “Thanksgiving Day”, noi luam “haloween” ( care la origine este sarbatoare a vrajitoarelor care aduceau jertfe umane si sacrificii demonilor)
  Noi generatia tanara insa putem face diferenta si in loc de a ne “maneliza” sa incercam sa aducem valoare si idei bune si crestinesti (nu doar cu numele) pentru Romania, iar prin asta tara noastra sa se ridice din mocirla in care a intrat acuma.

 6. Trist dar adevarat…la orice pas exista lucruri sau oameni care ne influenteaza; fie pozitiv fie negativ…Foarte bun articlol. BRAVO !!!

 7. E aiurea ce se intampla la noi….speram sa copiem macar cateva lucruri si apropo de ce spune Iulian mai sus…”avem oameni care ne influenteaza”.

 8. Sa copiezi o idee nu este asa rau dar sa te lasi influentat mi se pare absurd. Fa ce crezi ca e mai bine…influenteaza-te singur.

 9. Sunt de parere ca influentatorii sunt cei de la conducerea trusturilor de presa din Romania si mai putin indivizii pe care-i caracterizezi ca fiind parte a “generatiei Lipscani”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>