Fabulos: despre nașterea capitalismului în România și de ce nu trebuie să ne mai dăm în cap

“Orice burghezie și-a început dezvoltarea cu ajutorul străinilor, de care s-a putut lipsi numai cu timpul, după ce în decurs de veacuri și-a făcut educația economică la școala lor.

Se înțelege că și țara noastră a început dezvoltarea burgheză la fel. De aici s-a dedus însă că românii sunt un popor nedestoinic de viață economică modernă, bun numai pentru birocrație, și că încercarea lor de a-și moderniza viața socială nu a avut alt sfârșit decât acela de a-i pune în robia străinilor! Orice popor a început să-și clădească edificiul social-burghez cu capital străin; alcătuirea unui capitalism propriu a fost o faptă treptată, târzie și anevoioasă. Românii au făcut același lucru: ei au recurs cu prisosință în perioada de regenerare națională la creditul străinătății. De aici s-a încheiat însă că e un păcat național al poporului nostru de a cheltui mai mult decât produce și a trăi pe datorie!

Orice burghezie intră în viață printr-o energică tutelă a puterii de stat; aceasta, cum am zis, urmărește scopul de a face educația economică a națiuni… Românii în chip firesc au făcut același lucru: ei se află încă sub tutela puternii centrale. Din aceasta s-a dedus însă că noi suntem un popor nedestoinic de inițiativă, așteptând a fi îndrumați la orice pas de către puterea de stat…

Certați cu simțul istoric, nedestoinici a se coborî până la începuturile burgheziei în genere, acești oameni au prefăcut lipsurile neînlăturate ale începuturile burgheziei noastre în tot atâtea păcate naționale ale poporului român și pretinse dovezi de inferioritate față de popoarele apusene. Așa a luat naștere această mentalitate bolnavă de a găsi bun tot ceea ce au făcut străinii și a desconsidera rodul muncii noastre proprii. Sfârșitul firesc al unei asemenea atitudini trebuia să fie zdruncinarea încrederii generațiilor noastre tinere în puterea de viață a poporului român.

Cea mai mare victorie va sărbători-o cultura română abia atunci când își va însuși destul simț istoric, spre a nu mai pune în seama poporului nostru lipsuri pe care el nu le are, ci a explica asemenea lipsuri drept ceea ce sunt: neajunsuri firești ale începuturilor oricărei burghezii, de care a avut să sufere orice neam când se află în faza noastră de dezvoltare.”

Aseară am cules din întâmplare de pe un raft o carte mică, albastră și groasă scrisă de un autor pe care l-am crezut străin. Burghezia română de Ștefan Zeletin e una din cele mai vii și mai fascinante cărți pe care le-am citit vreodată. Stilul lui Zeletin care combină perspectiva socială cu cea economică și istorică, susținute de o documentare temeinică e incredibil. E o carte publicată în 1925, pe când era profesor la un liceu din București, după studii la Oxford și doctoratul în filosofie la Erlangen.

O să port de acum un exemplar în permanență la mine. Să îl ofer oricui emite judecăți de valoare generalizate fără a studia nici un pic contextul sau faptele în detaliu.

Din carte puteți să aflați un volum fantastic de date interesante, cum ar fi cât de aproape am fost să devenim capitaliști cu 500 de ani mai devreme, cum s-a născut capitalismul în România, cum era comerțul înainte de 1900 și multe altele. Vă recomand să vă cumpărați cât mai repede un exemplar și să vă puneți pe citit. Cred că e prima recomandare atât de entuziastă în 6 ani de când am blogul ăsta.

PS: România de abia a reluat acum procesul pe care îl descrie autorul mai sus, un proces care i-a luat Franței peste 300 de ani. Asta ca să înțelegeți de ce unele lucruri se întâmplă mai greu “la noi“.

Facebook comments

7 Comments

Leave a Comment
  1. “Orice burghezie intră în viață printr-o energică tutelă a puterii de stat”…dar la noi in stat sunt numai incompetenti….ce burghezie sa mai intre?

  2. @Cons: o găsisem și pe magazinul online al celor de la Cărturești și în mai multe locuri. Încearcă un Google Search și vezi de unde e cel mai ok pentru tine.

    @Ioana: sunt reprezentanți ai contextului în care suntem. Nicăieri oamenii nu s-au trezit învățați și cu capacități extraordinare. Lucrurile evoluează mult, din perspectiva mea. Depinde la ce te uiți și ce termen de comparație ai.

  3. Mi-ar o placere foarte mare sa ajung sa pun si eu mana pe aceasta carte. Cred ca asa avea ceva de invatat.

    De fapt toata lumea ar avea ceva de invatat. Ma enerveaza la culme lipsa de educatie a romanilor in domeniul finantelor si a banilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>