Totul a început odată cu ediţia Internetics de anul trecut care a decis să premieze eficienţa şi a adus acest termen în faţă. De atunci l-am întâlnit pe bloguri, în conferinţe, în prezentări, în discuţii, în descrieri pe Twitter, într-o densitate atât de mare încât s-a golit de substanţă, a pierdut în putere şi impact şi s-a decolorat.
Este marketingul online mai eficient decât cel clasic? Este marketingul online eficient?
Deşi urăsc la rândul meu astfel de răspunsuri, răspunsul cel mai bun este: depinde. Depinde de mulţi factori de luat în considerare, depinde de situaţii şi particularităţi. Generalizările aparţin de regulă celor care abordează superficial o problemă. Marketingul online poate fi eficient sau ineficient şi cei mai în măsură să determine acest lucru sunt tocmai responsabilii implicaţi în campanie.
Cum măsurăm şi după ce criterii evaluăm?
Primul lucru pe care ar trebui să îl luăm în considerare sunt criteriile pe care le folosim pentru a măsura şi pentru a evalua. Fiecare campanie are obiective diferite, fiecare domeniu are specificitate, fiecare brand are propriile targeturi pe care le urmăreşte.
Fiecare campanie are sau ar trebui propriile KPI(criterii de evaluare a performanţei), în funcţie de strategia de marketing şi de obiectivele de business ale organizaţiei. În acest context este greu să tragi linie şi să compari mere cu pere, rezultate pe termen scurt versus strategii pe termen lung şi aşa mai departe.
Metode şi instrumente
Se trece prea uşor cu vederea că onlineul dispune de o mulţime de metode şi instrumente distincte de a comunica şi de a interacţiona cu audienţa.Vorbind la grămada despre “online” care este mai eficient decât “offline” nu te poţi referi mai precis la nimic anume şi nu poţi face o comparaţie clară şi pertinentă între tactici şi strategii mai eficiente în rândul unuia dintre medii.
Industria de online din România vs. marketingul bazat pe performanţe
Industria de marketing online din România este încă la începuturi. Lipsesc în multe cazuri specialiştii hârşâiţi, lipseşte experienţa, lipseşte tiparul de gândire. Pe lângă acestea lipsesc în multe cazuri şi instrumentele adecvate unui marketing online bazat pe performanţă. Cost per click, Cost per action, Cost per lead, metode mai avansate de a măsura ROI-ul în defavoarea bătrânului CPM. Din păcate se vorbesc multe care nu sunt, iar industria online nu este în stare să suporte o migrare masivă de bugete din zona advertisingului clasic, reuşind să măsoare şi să justifice pe bune şi în totalitate aceste bugete.
Unde se află media românească ca dezvoltare
Să nu uităm că România şi românii încă au un apetit crescut pentru media clasică, că avem un număr de branduri mult inferior faţă de alte peisaje economice şi că încă avem eficienţă şi în medii clasice precum TV-ul. După cum îmi spunea un amic pe care îl respect poveştile cu: consumatorii tăi sunt online hai să ajungi la ei nu fac 2 bani în faţa marketerilor de top pentru care cifrele vorbesc adevărul întotdeauna.
Este marketingul online eficient?
Marketingul online poate fi mult mai eficient în faţa altor medii, iar simplul fapt că poţi măsura cu atenţie rezultatele pe care le aduce bugetul tău ar trebui să fie ajuns să îi acorzi mai multă atenţie. În unele cazuri onlineul este singurul canal de comunicare care aduce rezultate constante, palpabile. Însă înainte de toate ar trebui să definim ce înseamnă eficienţa, care sunt avantajele, cine este implicat în campanie, ce tipuri de media alegem, cum măsurăm şi cu cine lucrăm.
După cum am spus, generalizările denotă superficialitate. Înainte să aruncăm eficienţa peste tot în formulări ar trebui să ne gândim de 2 ori la ce comunicăm de fapt.
Marketing cât mai eficient vă doresc!
Aş vrea să îi provoc la o părere pe următorii marketeri pe care îi respect: Alex Vişa, Krumel, Manafu, Adrian, Doru Panaitescu, Pahomi, Bogdana, Radu Ionescu, Vladimir Oane, Dorin Boerescu, Mădălin Matica, Adriana Iordan, Adrian Soare.
Facebook comments