Educarea utilizatorului român: un factor “incomod” în marketingul online

fotografie de David C. Foster

Bucureştiul nu este Paris, România nu e Anglia, iar utilizatorul român de Internet nu este atât de avansat pe cât se vorbeşte. Educarea utilizatorului român este un subiect foarte puţin vehiculat, dar de o importanţă crucială pentru orice strategie de marketing online.

Pe scurt, câţi din cei 7 milioane de români care petrec timp online au:
- încredere în metodele de publicitate online sau în motoarele de căutare
- obiceiul de a folosi Internetul în alt scop decât informare
- cunoştinţe suficient de avansate pentru plasa o comandă online

Am alocat în ultima vreme o cantitate de timp însemnată pentru a studia marketingul online Business to Business. În US spre exemplu, procentul alocat onlineului însumează mai mult de o treime din totalul bugetelor: “BtoB‘s survey found that the average percentage of the marketing budget spent next year on online marketing will be 33.8%“. În România am văzut foarte puţine exemple de strategii de marketing online B2B coerente. Ce contează înainte de a trage o concluzie greşită: în pieţele evoluate, aglomerate, oamenii de decizie din companii se informează, urmăresc şi iau decizii online. Câţi manageri de achiziţii sau factori decizionali din companiile româneşti fac acest lucru? Date concrete nu există, dar din analize pe diverse domenii pot spune cu siguranţă că avem un procent micuţ din total.

Contează câţi vizitatori am pe website?
Educaţia utilizatorului român nu este un caz care se manifestă doar în B2B, sunt foarte multe domenii care au explodat în urmă cu ani buni în afară, dar în România sunt încă în stadiu incipient. Revenind la întrebarea din subtitlu, un răspuns bun ar fi: contează influenţa pe termen scurt, mediu şi lung asupra mai multor factori: informare, intenţie de cumpărare, fidelizare, etc. În onlineul românesc se aruncă foarte multe studii optimiste din afară, se dau exemple fără legătură şi încurajări către investiţii importante. Se trece însă prea uşor peste un factor esenţial: bugetele enorme din pieţele dezvoltate se alocă pentru un consumator interesat care este simultan un utilizator educat şi obişnuit să aloce bugete însemnate pe online. Sau este influenţat într-o manieră măsurabilă de o campanie online…

Pe ce domenii utilizatorul român recuperează rapid
Unul dintre domeniile care au evoluat incredibil este turismul. Românii s-au obişnuit rapid să caute informaţii, detalii şi în final să achiziţioneze diverse servicii online. Alte industrii care au crescut accelerat: imobiliare, auto, cosmetice, asigurări, ecommerce, etc. Am încercat mult în ultimul an să facem pionerat pe diverse nişe în campanii de comunicare online cu obiective de performanţă. Uneori ne-a ieşit, alteori nu, dar am aflat multe informaţii, am studiat nişe crescând şi am urmărit evoluţia domeniului pe online. Ştim că poveştile de succces transmise prin piar nu sunt mereu conforme cu realitatea şi în unele industrii, importanţa Internetului încă are mult de crescut.

Unde ne îndreptăm?
În ciuda tonului circumspect în care am scris acest articol, cred că lucrurile vor evolua mai repede decât previzionate. Deşi avem încă un procentaj important de utilizatori de online circumspecţi, deşi am ars etape, onlineul românesc va trece prin multe etape în scurt timp. Companiile care îşi permit luxul de a ignora în continuare Internetul vor avea surprize în anii următori. Ce se poate face pentru nişele de piaţă slab dezvoltate, care nu au o audienţă minimă relevantă? Comunicare continuă, educare, o luptă orbească pentru “evanghelizarea” beneficiilor şi foarte multe nopţi nedormite puse la bătaie.

Când va rivaliza Bucureştiul cu Parisul? Probabil nu prea curând, însă în România marketingul online se va dezvolta într-un ritm mult mai rapid decât cel preconizat de marea majoritate(totuşi mai încet decât cel vizat de “fanaticii digitali”).

Facebook comments

5 Comments

Leave a Comment
 1. Utilzatorul on-line este la noi, dupa parerea mea, inca “in fasa”. Nu trebuie sa facem o tragedie din asta, dar cred ca nici magazinele on-line nu vin spre el prea mult cu lucruri atractive si mai ales simplu de utilizat (nici asta nu trebuie generalizat !)

 2. Am impresia ca “educatia” utilizatorului de internet este perceputa gresit. Si cand fac aceasta afirmatie , ma refer la faptul ca utilizatorul roman de internet a inceput sa stapaneasca notiuni privind viteza de transfer a datelor, banda alocata, tip de conexiune si alte notiuni privind strict latura tehnica a internetului si mai putin utilitatea lui. Practic in Romania, datorita extinderii pe scara larga a conexiunilir pe suport de fibra optica, s-a ajuns la viteze si capacitati livrate utilizatorilor finali, ce in vest (recte Paris) sunt posibile doar la costuri prohibitive.
  Nu de putine ori am fost surprins cand oameni cu pregatire in domeniu de la noi nu au stiut sa utilizeze de exemplu serviciul de plata sau accesarea si completarea unor formulare on-line. De aceea spun ca atunci cand afirmam ca utilizatorul roman este “educat”, ne referim doar la notiuni de suprafata.
  Este ca si cum ai la indemana o naveta spatiala cu n optiuni, de care esti mandru ca o ai, dar te multumesti doar sa o impingi prin curte, necitindu-i instructiunile de utilizare.
  Sintetizand cele spuse mai sus, fac urmatoarea afirmatie si anume faptul ca in vest utilizatorii de internet pun mai putin pret pe tipul conexiunii, dar stiu mult mai bine sa utilizeze internetului, pe cand la noi este viceversa.

 3. @Maria: lucrurile vor creşte în timp
  @Radu Ioana: asta contează
  @Radio: important e să vorbim despre ele şi să ajutăm la mişcarea lucrurilor
  @John: întradevăr pentru voi lucrurile sunt grele, i-aţi învăţat prost de la început :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>