9549946622_4baa5b9b8f_b

Despre economii, crize, ratinguri și consum

Sunt câțiva ani de când a început povestea cu criza și crizele. Dacă ar fi să rezum, din ce am înțeles eu: oamenii au vrut prea mult, prea repede, prea riscant. Au îmbrățișat un stil de viață și consum nesustenabil, care nu reflecta veniturile și posibilitățile lor reale.

Sistemul s-a dus în cap. Sistemul a fost susținut artificial să nu cadă de tot. Sistemul refuză să se reformeze și să revină la baze sănătoase sustenabile. Oamenii așteaptă înfrigurați să revină în următoarele luni sau ani perioadele de creștere nebună, care erau artificiale. SUA produce în China, se împrumută de la China, vinde mai puțin intern din producția proprie. SUA se așteaptă să își păstreze în continuare poziția dominantă, deși are un picior rupt și regulile jocului s-au schimbat. Globalizarea pe care a promovat-o agresiv s-a întors împotriva ei.

Mai rămâne partea cu revenit la bazele sănătoase, la economii, la cumpătare, la sisteme sustenabile. Care încă nu s-a văzut pe nicăieri în ultimii 3 ani. Și fără de care urmează alte bule, căderi, ridicări, crize, etc.

PS: nu mă consider un specialist în economie, am citit printre rânduri în miile de pagini de bla bla și limbaj tehnic care spun aceleași lucruri simple.

Tu cum vezi lucrurile?

sursa foto

Facebook comments

13 Comments

Leave a Comment
 1. In final unele lucruri se vor schimba, cu toate aceastea deciziile nu vor fi preventive. Eu pariez pe faptul ca vor fi luate pe ultima suta de metri, la fel ca ridicarea plafonului de indatorare S.U.A.

  Cu toate acestea deciziile luate prea tarziu nu au intotdeauna efect pozitiv.
  Personal consider ca avem noroc cu U.E. si ca e Germania pe aici care duce in spate uniunea. Asta daca nu se satura de platit si se duce “visul european” intr-un loc mai frumos…

 2. Dupa pararea mea S.U.A. este la pamant si nu cred ca isi va mai mentine pozitia dominanta din contra am impresia ca va avea un declin economic accentuat cat despre Europa intradev-ar doar Germania mai tine capul sus restul la pamant

 3. In esenta problema e destul de simpla. Nu poti la nesfarsit sa consumi mai mult decat produci si sa te imprumuti fara limita pentru ca la un moment dat vine si data scadentei.

 4. Era o replica, intr-un film: “you can’t handle the truth”… Se pot face multe speculatii pe baza crizei sau chiar pe cea a economiei globale, insa adevarul este mult mai dureros. Ce afirmi tu si sperantele fiecarui om sunt defapt fum si oglinzi, nu exista asa ceva, niciodata nu a fost nimic corect. Intregul sistem economic actual este enuntat gresit si merge numai intr-o directie, in jos. Poate ca nu acum este colapsul si poate ca nici nu-l vom prinde noi, aceste generatii curente, insa inevitabilul se va produce cat de curand…

 5. Sunt de acord cu tine, Ciprian. Criza trebuia sa vina, la cum mergea economia. Eu ma bucur ca in Romania criza nu mai e atat de mare cum e in SUA sau vestul Europei. Sper sa fim indeajuns de destepti sa nu ajungem acolo.

 6. Ciprian, criza este imaginara, criza e prezenta in sufletele oamenilor care in prezent sunt pierduti, nu mai au repere. Criza este cauzata de cei putini in mainile carora se concentreaza puterea; aceia folosesc resursele pentru a semana si mai multa neincredere in oameni. Criza nu este una a economiei, ci a umanitatii.

 7. Oamenii intotdeauna vor dori mai mult. Criza a fost pornita si musamalizata mult timp. A contat si efectul psihologic pe care media il are asupra persoanelor. S-a conturat ideea ca e criza, criza, criza, desi invazia in magazine, cosuri pline, cozi erau elemente la ordinea zilei. A fost, continua sau va fi criza? NU conteaza. Nu avem nevoie de confirmari, mai ales in societatea noastra… din pacate.

 8. Au trecut 3 ani şi lumea tot aşteaptă să li se spună că au ieşit din criză. Eu zic să ne obişnuim cu faptul că aceasta este defapt stare “normală”. Probabil că, încet, încet se vor mai stabiliza lucrurile, dar să ajungem la consumul de acum 4-5 ani vom avea de aşteptat destul de mult.

 9. Eu cred ca modelul de crestere economica bazat pe creditare excesiva a creat o falsa impresie de bunastare si a generat o explozie a consumului. Undeva lucrurile acestea trebuiau sa se opreasca. Iata ca acum si China este intr-o situatie dificila, asa ca practic nicio economie nu o mai sustine pe cealalta.

 10. @Ema: da, depinde nivelul la care vrei să privești lucrurile. Dacă luăm orice carte de istorie vedem rapid că lumea a cunoscut puține perioade fără crize adânci.

  Pe de altă parte, dacă înveți să te bucuri de ceea ce ai acum și închizi televizorul, descoperi noi senzații și realități…

 11. Intr-adevar, oamenii ar trebui sa aprecieze tot ceea ce au in acest moment, deoarece maine exista riscul sa piarda tot. Viata nu-i un drept, e un privilegiu.

 12. Parerea mea de ~specialist~ in finante este ca aceasta criza este generata artificial. Asta ca sa aiba loc un transfer de bogatie. De la noi la cativa oameni care conduc cartelurile bancare din lume. Era imposibil sa se mentina.

  Sa ne imaginam ca avem o gramada de 10 pietricele. Si sa ne imaginam ca 5 persoane imprumuta aceste pietricele de la banca cu dobanda. Fiecare primeste cate 2 dar trebuie sa de inapoi 3. ATENTIE: Sunt doar 10 pe piata si noi trebuie sa dam 15 inapoi. E clar ca unii nu vor avea de unde sa plateasca si ca se vor inchide (a se citi banca le va lua proprietatile). Si asa se ajung sa se imbogateasca cei care controleaza banii. Genial!!!!

  Suntem manipulati la maxim sa acceptam moneda statului ca fiind ceva vaoros. Dar e doar o bucata de plastic. Valoare e in ceea ce avem noi. Si atunci putem inventa oricand o alta hartie care sa fluidizeze schimbul! Si asta e Genial doar ca nu prea sunt oameni cu curaj si viziune ca sa faca asa ceva si sa scapam de stat.

  Va provoc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>