Când începe bătălia Google împotriva Microsoft pe terenul sistemelor de operare?

fotografie de clif1066

Am creat săptămâna trecută un mindmap cu toate aplicațiile pe care le folosesc pe PC. Peste 70% dintre ele sunt în Cloud. Ca aplicații instalate pe Windows 7 mai am programele de editare grafică(folosite când și când) și suita Microsoft Office care mai are încă niște funcțiuni de care nu mă pot lipsi.

După ce laptopul s-a întors din garanție(hard muribund) mi-am dat seamă că procesul de configurare a sistemului de operare s-a redus dramatic la maxim 1-2 ore. Documentele esențiale și alte fișiere sunt în cloud, la fel ca majoritatea aplicațiilor. Și atunci mi-a venit din nou în minte o întrebare mai veche: care e viitorul sistemelor de operare? Și sora ei: poate Google să producă o lovitură pe piața sistemelor de operare cu Chrome OS?

Sistemul de operare de la Microsoft e presat de mai multe forțe:

 • workflow-ul se mută în cloud
 • cerințele pe care marea masă a utilizatorilor le au de la un SO se simplifică foarte mult
 • utilizatorii corporate își doresc soluții centralizate, optimizate și ușor de exploatat

În contextul ăsta, viitorul sistem de operare, Chrome OS, poate fi o amenințare serioasă pentru Windows. Google se bate pe terenul lui (Internetul) și poate capitaliza pe experiența Android, un proiect care arată incredibil ținând cont de condițiile în care a fost dezvoltat (viteză, lipsa experienței, etc. ). În același timp, filosofia always beta promovată de Google și mai ales viteza cu care iterează noi versiuni și rezolvă probleme vechi este superioară abordării MSFT de a lansa un nou SO la câțiva ani.

Și să nu uităm de cel mai important element: Chrome OS ar putea fi gratuit și profitabil pentru Google, datorită modelului lor de business. Cred că e un scenariu horror pentru MSFT, care are aproape 30% din venituri generate de divizia sisteme de operare.

Ce se poate întâmpla?

Dacă Google își joacă cărțile bine și scoate un SO care să ajungă stabil și eficient în 2 ani de la lansare, sunt șanse foarte mari să vedem o luptă directă și interesantă. O luptă care aduce beneficii pentru calitatea produselor și experiența utilizatorilor. Un alt element important de care este legat succesul Chrome OS e dat de vitezele conexiunii internet. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, când viteza conexiunilor va ajunge la un sfert din viteza de transfer a hard diskurilor actuale, cel mai probabil stocarea directă în Cloud va deveni regulă. Și sincer aștept cu nerăbdare momentul ăsta.

Ce devine interesant de urmărit?

Google nu este însă lipsit de probleme. Au fost multe articole și analize anul trecut pe tema asta. Creșterea companiei a adus și dezavantaje. Am văzut multe produse lansate care au murit în timp record și modificări deranjante aduse produselor existente (multe direct în motorul de căutare). O altă problemă mare e lipsa surselor diversificate de venituri, în afară de PPC.

Pe de altă parte Microsoft a avut un parcurs bun în ultimii 2 ani, cu un Windows 7 foarte bun și un nou sistem de operare pentru telefoane mult îmbunătățit. Deși nu sunt fan, trebuie lăudați pentru noua atitudine.

Ce va urma pentru sistemele de operare? Cred că viitorul va fi minimalist și în cloud. Și asta e o veste bună pentru noi toți. Mai mult timp pentru lucrurile care contează și mai puține ore pierdute pe configurări inutile.

Până la urmă, scopul cel mai nobil al tehnologiei este să ne ajute să avem vieți mai pline de sens și mai bogate.

Facebook comments

16 Comments

Leave a Comment
 1. Batalia va incepe cand se va termina razboiul pentru “intimitate” si “neutralitate” in online. Cred ca asta e principala chestiune de imagine pe care trebuie sa o rezolve Google pentru a avea succes cu Chrome OS.

  Don’t be evil! Chiar asa o fi?

 2. Am si Windows 7 si Chrome OS, merg bine amandoua, pe fiecare il folossc pentru anumite aplicatii, nu as putea spune inca daca voi renunta la vreunul din ele :)

 3. nu cred sa inceapa vreodata… deocamdata google sta bine pe web si cred ca ar trebui sa ramana acolo… chrome OS nu a rupt gura targului, Chrome se descurca binisor, dar chiar si asa.. nu cred sa incerce prea curand Google sa se bage prea serios in sistemele de operare..

 4. eu nu vad cu ochi buni nici ppc ul de la google,..in felul asta orice neavenit dintr-un domeniu plateste si sare pe primul loc, in fata unuia care baga informatie importanta…nu stiu cat o sa mai tina…trebuie sa se reorienteze cu facutul banilor

 5. La capitolul Desktop&Laptop Microsoft va ramane destula vreme pe primul loc. E greu ca altcineva sa scoata inca un produs care sa concureze cu Windows-ul celor de Microsoft.

 6. Nu-s mare fan al cloud-ului. Prefer sa am EU. Astia nu se gandesc ce o sa se intample, daca scenariile cu furtuni solare se vor adeveri. Nu vom mai avea nimic, cloud-urile total inutile.

 7. batalia este inceputa de mult iar lucrul asta nu poate avea decat aspecte pozitive. intotdeauna cand a existat concurenta a aparut si progresul. tragand linie dun asta nu pot exista decat castigatori…….. primii suntem noi

 8. @Claudiu: încă scapă ușor cu astea și au un userbase fantastic care îi urmează, chiar și în condițiile astea.

  @ON: cum e Chrome OS?

  @Iulian: au declarat săptămâna trecută, încă o dată că au ambiții mari în zona asta.

 9. @noni: e o discuție mult mai largă, dar și sistemul lor de PPC promovează informația relevantă și folositoare pentru utilizatori. Nu contează doar suma pe care ești dispus să o oferi.

  @Gicu: predicțiile mele nu prea sunt gândite în contextul unei planete post apocaliptice, e adevărat.

 10. Microsoft oricum a scris istorie. Si partea cu “ferestrele” este atat de utila si simpla, incat e greu de crezut ca vreun OS se va distanta de aceasta tendinta. Ca e de la Google sau de aiurea – nu conteaza. Va fi comparat mereu cu OS de la Microsoft. In sintagma “e mai bun ca Windowsu’” nu “mai bun” conteaza, ci “Windowsu’”. Iar asta va insemna mereu reclama, chiar daca uneori negativa.

 11. da adr cele doua sunt destul de diferite totusi Windows e pentru operatii mai complexe, dupa cum ai zis si tu pentru grafica si office inca e nevoie de el. Iar daca google ar face asta, ar face OS-ul pentru astfel de operatii ar iesi din sfera lor, ideea Os-uului era sa pornesti calculatoru si sa intri direct in browser. Asa ca pana sa dam jos windows mai e multaaa paine de mancat, un exemplu bun unbuntu, sistem de operare gratis, mult mai rapid si stabil ca windows-ul, iti intra pe net fara probleme are aplicatii gen office media player bla bla bla, dar nu e fol aproape deloc

 12. Sunt impotriva solutiilor Cloud pentru ca reprezinta un mare risc la adresa intimitatii. Ca doar n-o sa imi tin pozele personale pe serverele Google, nu??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>