VakioDAVID&GOLIATH

Când David stă la pumni cu Goliat sau când firmele mici imită companiile mari

În orice moment în marketing şi în business e crucial să ştii exact unde te afli. Din păcate vedem nenumărate cazuri în care lucrurile se întâmplă altfel. O greşeală capitală este să imiţi ceva, fără a te raporta la context.

Cum crezi că ar fi arătat lupta între David şi Goliat, dacă David alegea să lupte deschis, “parte în parte”, cu oponentul mult mai puternic? Am observat de-a lungul timpului nenumărate firme şi startup-uri româneşti care încearcă să imite companiile mari, fără a avea nici pe departe resursele sau contextul acestora. Rezultatul e, în cele mai multe cazuri, o cale sigură către dispariţia de pe piaţă.

Spre deosebire de o companie, nu ai salariile la fel de mari, nu ai manageri la fel de buni, nu ai contacte la nivelul respectiv, nu ai conturile din bancă, nu ai aceeaşi forţă… Nu există “căi sigure” pentru o firmă mică, iar cel dintâi pas în direcţia corectă este ASUMAREA.  E important să ştii ce nu ar trebui să faci, iar pentru asta am pregătit mai jos câteva “legi”.

Decalogul unei firme mici:

 1. Nu îţi poţi permite să ai birocraţie
 2. Nu îţi poţi permite să nu fii creativ
 3. Nu îţi poţi permite să fii cinic
 4. Nu îţi poţi permite să iei decizii greu
 5. Nu îşi poţi permite să nu fii proactiv
 6. Nu îţi poţi permite să iroseşti resurse
 7. Nu îţi poţi permite să nu inovezi
 8. Nu îţi poţi permite să nu fii diferenţiat/unic/poziţionat
 9. Nu îţi poţi permite să te culci pe lauri
 10. Nu îţi poţi permite să nu fii flexibil
 11. Nu îţi poţi permite să nu ai leadership

Poţi oare să dobori uriaşii din arena ta?  Trebuie să ştii că e greu, ai şanse mici şi vei fi dezavantajat la aproape toate capitolele. Va fi imposibil să rămâi în piaţă printr-o luptă deschisă…

Dar, poţi oricând să îţi creezi propria praştie.

photo de pe Adsoftheworld

Facebook comments

30 Comments

Leave a Comment
 1. un sfat pe care mi l-a dat cineva si as vrea sa-l impartasesc cu voi: dupa ce ti-ai calculat profitul unei afaceri imparte-l la doi sau dubleaza cheltuielile si daca inca mai este profitabila.. AI VERDE:)

 2. o faza tare care se intampla in mod frecvent, firmele mari sunt si distribuitori, iar daca in piata la un moment dat apare o cerere seriasa firmele mari dau preturi cu +5-10% fata de distributie si gata si-au asigurat noul client, concurenta neloiala….

 3. Normal ca aceasta imitatie este calea sigura spre faliment. Micii intreprinzatori trebuie sa vina cu ceva nou, cat de cat original pe piata respectiva.
  Firmele mari au si avantaje mai putin legale, aceste avantaje de care nu depind firmele astea mici.

 4. Pai stai un pic! I’oi zice “decalog” dar dupa cum vad (poate nu vad bine!), este totusi, “unspealog!”!. Cel putin asa as zice eu la 11! Chiar daca o fi corect altfel!
  In rest, numai lucruri interesante.

 5. Ca sa fac o micuta completare, nu iti poti permite sa ai birocratie pentru ca e cam nasol sa platesti o amenda de 80 de milioane. Mai ales daca esti o firma mica.

 6. Eu cred ca o firma mica i-si poate face loc pe piata daca ofera produse de calitate si in primul rand arata profesionalism in tot ceea ce face. Spun acest lucru din propria experienta….sunt la inceput de drum si vad ca se vede luminita de la capatul tunelului.

 7. Toate punctele pe care le-ai bifat sunt realistice. Totusi, in cazul unui startup cred ca este dificil sa le punctezi pe toate acestea. Mai ales cand lipsa de experienta intra in calcul. Daca ai cativa ani de experienta in spate inainte de a te decide sa intri pe piata cu un startup, o mare parte a problemelor pot fi din start rezolvate.

 8. Am observat si eu aspectul asta la unele magazine mici din online care incercau sa face exact ceea ce faceau magazinele mari, si unele din ele chiar au dat faliment pentru ca nu aveau resursele necesare si credeau ca e mai simplu

 9. @Pioneer: da, la început e mai dificil şi lucrurile se integrează pe parcurs. E totuşi o diferenţă între a fi deschis şi a şti unde trebuie să rezolvi problemele şi a fi ignorant, alegând să alergi într-o cursă care nu îţi aparţine.

 10. Buna Ciprian, eu zic ca poti sa-l invingi pe Goliat , chiar daca esti la inceput, trebuie doar sa faci totul din placere si sa incerci sa profiti de greselile celor mari care uneori i-si neglijeaza clientii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>